Applicatie Portfolio Management

BlueDolphin Background image

BlueDolphin Applicatie Portfolio Management

Maak slimme investeringsbeslissingen dankzij deskundig inzicht in je applicatieportfolio

Bedrijven bestaan uit diverse afdelingen en bedrijfsactiviteiten. Met name organisaties die zijn gegroeid, hebben te maken met een wildgroei aan kostbare applicaties die soms overlappen in functionaliteit. Op dat moment gebruikt een organisatie meer toepassingen dan nodig om effectief te werken.

Voor organisaties met een overschot aan applicaties is het moeilijker om koers te zetten en snel in te spelen op de veranderende marktbehoeften. Essentiële veranderingen worden over het hoofd gezien, er wordt betaald voor overbodige applicaties en veelal wordt de voorsprong van de concurrentie groter. Dat maakt Applicatie Portfolio Management zo belangrijk voor iedere organisatie die geïnteresseerd is in innovatie, kostenbeheersing en het verbeteren van bedrijfsprocessen.

De uitkomst van Applicatie Portfolio Management

Applicatie Portfolio Management beoordeelt, rationaliseert en optimaliseert het hele applicatieportfolio van een organisatie. In plaats van tijd en geld te steken in het draaien en onderhouden van overbodige applicaties, wordt het aantal overbodige applicaties en daarmee kosten geminimaliseerd. Bovendien ga je dankzij Applicatie Portfolio Management iedere IT-investering afstemmen op de bedrijfsstrategie. Het IT-landschap wordt minder complex en voorzien van up-to-date technologie. Zo creëer je mogelijkheden om snel en effectief te veranderen, zeker wanneer iedere dimensie binnen de organisatie kijk heeft op het applicatieportfolio.

Welke investering gaan we doen? Wat is het belang voor onze organisatie? Hoe lang houden we de applicatie nog in de lucht? Inzicht in de waarde van een applicatie voor de organisatie; Application Life Cycle Management.

Kan het aantal te beheren objecten worden teruggedrongen? Wordt duidelijk dat applicaties overlappen qua functionaliteit? Dan kunnen beslissingen worden genomen over het uitfaseren van applicaties. Dit bespaart direct op de beheerkosten.

BlueDolphin’s oplossing om het applicatielandschap te verbeteren

Met BlueDolphin heeft iedere organisatie de oplossing voor handen om het applicatieportfolio te visualiseren op het gebied van kosten, risico’s, bedrijfswaarde, technische waarde en business alignment. De tool stelt organisaties in staat om samen snelle en goede keuzes te maken en het applicatieportfolio te optimaliseren. Applicaties worden geanalyseerd in de architecturale context waardoor de gewenste situatie wordt gepland, gedeeld en uitgevoerd. Met behulp van BlueDolphin houdt iedere betrokkene rekening met afhankelijkheden, de impact van een verandering en worden de voordelen van effectievere planning en uitgaven op het gebied van digitale transformatie zichtbaar.

"Inmiddels willen we niet meer zonder BlueDolphin. We zeiden ja tegen de tool om ons applicatielandschap administratief goed vast te leggen, maar het heeft veel meer in huis. We hebben het applicatielandschap gerationaliseerd van 350 naar 225 applicaties, inmiddels gebruiken zo’n veertig tot vijftig collega’s de tool en we zien wat er op de ene plek gebeurt als we op een andere plek ergens aan draaien. We hebben inzicht in de waarde van iedere applicatie."

Jan ten Kate

Informatie- en Applicatie Architect Gemeente Haarlemmermeer

“Applicaties worden regionaal gestandaardiseerd, beheerders van verschillende gemeenten zoeken elkaar op, maken gebruik van elkaars kennis en denken mee over het visualiseren met BlueDolphin.
Het opgeleverde advies heeft binnen Servicepunt71 gezorgd voor een afname van licentiekosten van meer dan tien procent. Daarnaast wordt bespaard op infrastructuur, functioneel en technisch beheer.”

Jasper van Enk

Informatieanalist & Business Consultant Servicepunt71/Gemeente Leiden

Geïnteresseerd in Applicatie Portfolio Management met BlueDolphin?

Applicatie Portfolio Management bij Gemeente Leiden

Projectopdracht: Rationaliseer het huidige applicatielandschap regiobreed en zorg voor reductie in aantal applicaties en eenduidigheid in gebruik en beheer.

Demo

Benieuwd naar de mogelijkheden van BlueDolphin Applicatie Portfolio Management binnen jouw organisatie? Met plezier komen we langs om de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten van BlueDolphin te demonstreren.

Referentiebezoek

Nieuwsgierig naar de manier waarop organisaties profiteren van de toepassing Enterprise Architectuur met BlueDolphin? We brengen je graag in contact met een van onze klanten.