Afgelopen zaterdag is weer een nieuwe set features aan BlueDolphin toegevoegd. In dit artikel vindt je een beschrijving van de verschillende nieuwe functionaliteit. Van de functionaliteiten ‘afgeleide relaties’ en ‘werksets als object’ hebben we deze keer filmpjes opgenomen. Deze kun je hieronder vinden.

Afgeleide relaties

Met de nieuwe functionaliteit ‘afgeleide relaties’ kunnen met een druk op de knop alle gerelateerde objecten van een bepaald type ingetekend worden, zonder dat alle tussenliggende objecten zichtbaar worden. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld op een gemakkelijke en overzichtelijke manier een impact analyse gedaan kan worden van een update aan een server. Alle processen die indirect verbonden zijn met deze server kunnen gevisualiseerd worden, zonder dat de betreffende plaat onoverzichtelijk gemaakt wordt door tussenliggende applicaties, interfaces, databases of andere objecten

 

 

Objecttype werkset
Een nieuw type object is toegevoegd aan de mogelijkheden in BlueDolphin: Werksets. Hierdoor is het mogelijk om één of meerdere complete werksets als object in een andere werkset te plaatsen. Zo kun je in één overzicht meerdere detailviews doormiddel van objecttegels bij elkaar brengen. Tegelijkertijd kan gelaagdheid toegevoegd worden aan werksets. Binnen een bestaande werkset kan een ‘werkset object’ toegevoegd worden, om door te klikken naar een detailview van een onderdeel van de betreffende werkset. Bekijk het filmpje hiernaast voor instructies.

 

 

Diepte in de werksets doormiddel van Z-order
Doormiddel van ‘Z-order’ kan diepte toegevoegd worden aan objecten. Dit betekent dat objecten in de werksets naar keuze voor of achter elkaar geplaatst kunnen worden. Door op de rechtermuisknop te klikken op het object en vervolgens de muis boven het kopje ‘volgorde’ te plaatsen. Hier kun je kiezen op het object één laag naar voren, dan wel naar achteren te plaatsen. Ook kan gekozen worden om het object direct helemaal naar de voorgrond of achtergrond te brengen.

Z-order objecten

 

 

Uitbreiding functionaliteit van ‘Magic Wand’
De functionaliteit van de ‘Magic Wand’, de knop waarmee relaties getrokken kunnen worden in werksets, is uitgebreid. Zo kunt u nu direct in de werkset zien hoeveel relaties het geselecteerde object heeft met andere objecten, door op de magic wand te klikken en de relatie te trekken.

Verder kunt u ook inzichtelijk maken hoeveel afgeleide relaties het geselecteerde object heeft en zelfs welke typen relaties er al liggen tussen dit object en andere objecten. Dit allemaal in één oogopslag en visueel aantrekkelijker gemaakt, met zowel de magic wand als de spinfunctionaliteit voor intekenen van omliggende objecten.

Beschrijving relatie aanpassen in werkset

De beschrijving van een relatie kun nu ook binnen de werkset aangepast worden en niet meer alleen in het tabblad relaties. Door met F2 op de relatie te klikken, of door dubbel te klikken, kan de relatiebeschrijving aangepast worden. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het tekenen in de werksets niet meer naar een ander scherm genavigeerd hoeft te worden, zodat de snelheid van werken verhoogd kan worden.

De toegevoegde beschrijving wordt opgenomen in de database en is het relatietabblad van het object te zien.

Beschrijving van relatie aanpassen

 

 

Verbeteringen in tabblad ‘bronverwerking

De bronverwerkingsmodule onder het tabblad ‘bronverwerking’ heeft een paar handige nieuwe functionaliteiten gekregen, om de snelheid van werken te verbeteren wanneer er grote aantallen objecten uit bronnen worden ingelezen.

Het is nu mogelijk om te zoeken in de ingelezen bronnen en objecten met de zoekfunctie. Daarnaast is het mogelijk om de lijsten in de bronverwerkingsmodule te sorteren op basis van de weergegeven kolommen. Dit kan gedaan worden door op de bovenste rij van een kolom te klikken.

Naast deze features om het zoeken in de bronverwerking makkelijker te maken, wordt nu ook beslissingsinformatie getoond in het tabblad bronverwerking. Hierin kunt u direct zien of de bibliotheek suggesties heeft voor het verwerken van het bronitem en wat het zekerheidspercentage van deze suggestie is. Op basis van deze zekerheidspercentages kunt u nu ook een standaardactie kiezen om uit te voeren vanaf een door u zelf bepaald zekerheidspercentage.

Objecten filteren op relatie

Aan de filtermogelijkheden in de zoekfunctie voor objecten in nu ook filteren op relatie toegevoegd. Dit houdt in dat alle objecten gefilterd kunnen worden op het type relatie dat ze hebben.

Voor meer informatie omtrent BlueDolphin kunt u terecht op de Zendesk of schrijft u zich in op de nieuwsbrief. Op de roadmap zijn de ontwikkelingen van BlueDolphin op de lange termijn te vinden.