Cloud Services – IaaS, Paas & Saas, hoe zit dat ook alweer?

De Cloud biedt oneindig veel mooie mogelijkheden, van kostenbesparingen tot machine learning en van security voordelen tot verbetering van dienstverlening. De oneindige mogelijkheden van de services en features die de Cloud biedt, kan ook verwarring creëren. Daarom gaan we in deze blog even terug naar de basis. Op het moment dat de keuze gemaakt wordt om van on-premise naar de Cloud te gaan moet een keuze gemaakt worden tussen de verschillende Cloud-services die beschikbaar zijn; IaaS, SaaS en Paas. Termen die regelmatig voorbij komen, maar wat houden ze precies in?

IaaS – Infrastructure as a Service

IaaS staat voor ‘Infrastructure as a Service; en wordt regelmatig ‘Cloud infrastructure service’ genoemd. Van de verschillende Cloud services lijkt IaaS het meest op de traditionele on-premise service zoals we die de afgelopen jaren gewend zijn. Bij IaaS wordt de infrastructuur samen met alle netwerkelementen buiten de deur dus naar de Cloud gebracht. De eindgebruiker behoudt echter het beheer op het operating systeem, de database, applicaties en data. Groot voordeel is dat hardware niet meer door de organisatie zelf aangeschaft hoeven te worden, maar dat een abonnement op basis van gebruik (consumptie) wordt afgesloten. Dit betekent dat een organisatie alleen betaalt wanneer men daadwerkelijk gebruik maakt van de infrastructuur. Vergelijk het met de een elektriciteitsrekening. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot besparingen in testomgevingen.

PaaS – Platform as a Service

PaaS staat voor Platform as a Service, ook wel ‘Cloud Platform Services’ genoemd. PaaS oplossingen nemen nog iets meer werk uit handen van de organisatie vergeleken met on-premise en IaaS. Naast de hardware, wordt ook het operating systeem en de databases in de Cloud geplaatst. Net zoals software development. PaaS kan worden gezien als een computing platform waar software op een snelle en makkelijke manier wordt ontwikkeld, getest en in productie gebracht wordt. Heel effectief, eenvoudig, tijdbesparend en kostenefficiënt waarbij je geen omkijken hebt naar een complex onderhoud- en koopproces van de software en infrastructuur die er onder hangt.
Het Enterprise PaaS model geeft software-developers in de business een self-service portal. Zo worden de computing infrastructuur en de platformen die geïnstalleerd zijn bovenop de hardware gemanaged vanuit één gecentraliseerde IT-operatie. Het gebruik van PaaS is uitermate geschikt voor een combinatie met IaaS en on-premise.

SaaS – Software as a Service

De derde Cloud service in de markt is SaaS: ‘Software as a Service’. SaaS is op dit moment de grootste Cloud oplossing en groeit nog altijd in hoog tempo. SaaS applicaties worden als webapplicatie via het internet afgenomen. Dit betekent dat de gehele applicatie gemanaged en beheerd wordt door de leverancier van de applicatie. Alles wordt dus geregeld: infrastructuur, operating system, beheer en ontwikkeling – alles ligt in handen van de leverancier. Omdat dit webapplicaties zijn, worden ook updates en bugfixes door de leverancier geheel via internet uitgevoerd. In plaats van updates individueel te installeren, neemt de leverancier het geheel voor zijn rekening, zonder dat een organisatie daar iets voor hoeft te doen. Sterker nog, installaties, updates en fixen gaan, in de positieve zin van het woord, aan de organisatie voorbij. Veel organisaties werken al met SaaS software als Salesforce, BlueDolphin, of Exact Online.

Management-Iaas-Saas-Paas-Cloud

Visuele weergave van wat de aspecten die door de leverancier of de organisatie als gebruiker worden gemanaged.

Beginnen met een hybride omgeving

Organisaties kunnen uit tal van Cloud services kiezen. Gelukkig is het type service later nog te bepalen, wanneer een organisatie een Cloud traject ingaat. Het is mogelijk om verschillende Cloud services met elkaar te combineren en/of combinaties te maken met de on-premise componenten van uw IT-omgeving. Met het Cloud Assessment maakt een organisatie kennis met de verschillende Cloud services die Microsoft, in combinatie met elkaar en met de on-premise IT omgeving, aanbiedt. Binnen een aantal dagen ontstaat er een overzicht van quick-wins waarmee kennis gemaakt kan worden met Iaas, Paas en SaaS en in een hybride omgeving.

Geïnteresseerd in BlueDolphin?

brochure-icon

Brochure

Bekijk onze BlueDolphin Brochure met alle relevante informatie over het samenwerkingsplatform. Zijn er vragen of opmerkingen, neem vooral contact met ons op!

demo-icon

Demo

Benieuwd naar wat BlueDolphin kan betekenen voor jouw organisatie? Met plezier komen we vrijblijvend langs voor een demo om het waarom, hoe en wat van BlueDolphin met je te delen.

meeting-icon

Referentiebezoek

Benieuwd naar wat onze klanten zeggen over BlueDolphin? Vraag een referentiebezoek aan bij één van onze klanten om de werking van BlueDolphin in de praktijk te zien.