Enterprise Architectuur

BlueDolphin Background image

Enterprise Architectuur met BlueDolphin

De holistische benadering om strategie en organisatorische verandering te sturen

Enterprise Architectuur (EA) maakt inzichtelijk uit welke bedrijfs- en IT-onderdelen een organisatie is opgebouwd en hoe deze onderdelen met elkaar in verband staan. De Enterprise Architectuur oplossing van BlueDolphin stelt organisaties in staat digitaal te transformeren. BlueDolphin verschaft inzicht in het IT landschap, zorgt voor controle over de digitale business transformatie en stelt je in staat om veranderingen te plannen, monitoren en te verwezenlijken. Zo geef je richting aan de toekomst van de organisatie.

BlueDolphin biedt een sterk scala aan modelleer-technieken. Het SaaS-platform ondersteunt iedere vorm van effectieve samenwerking. Organisatorische veranderingen vragen namelijk om het nastreven van één gezamenlijk doel. De centraliteit, samenwerkingsmogelijkheden en betrouwbaarheid van BlueDolphin maken iedere transformatie tot een succes.

Enterprise Architectuur op basis van BlueDolphin

Huidige situatie direct in kaart

In de praktijk is is de afdeling Enterprise Architectuur veel tijd kwijt aan het in kaart brengen van de huidige situatie. Met EA gebaseerd op BlueDolphin wordt deze situatie, grotendeels geautomatiseerd, in kaart gebracht.

Samenwerking

BlueDolphin gaat verder dan het vak van een Enterprise Architect. Het management, architecten, proceseigenaren en functioneel- en technisch beheerders werken samen binnen één centrale repository met slimme en gebruiksvriendelijke functionaliteiten. BlueDolphin is de bron waarvan iedere afdelingen vanuit zijn eigen perspectief profiteert.

Ondersteunt besluitvorming met aanpasbare visualisaties

Uiteenlopende belanghebbenden hebben bruikbare en waarheidsgetrouwe informatie voorhanden omtrent relevante bedrijfsdata in de architectuur dankzij krachtige visualisaties en rapportages.

Consistent modelleren in ArchiMate

BlueDolphin is gebaseerd op ArchiMate, de wereldwijd gedragen taal voor Enterprise Architectuur. De weergaven kunnen op verschillenden manieren worden gepresenteerd maar onder water is het een consistent model binnen ArchiMate 2.1

Snel modelleren en delen

Dankzij de gebruiksvriendelijkheid van BlueDolphin modelleer je snel en intuïtief. De gemaakte modellen worden gemakkelijk gedeeld binnen de organisatie met functies als
publiceren, delen en samenwerken.

Waarom Enterprise Architectuur?

Zicht op risico’s, witte vlekken en verbeter-potentieel;
Betere levering van producten en diensten;
Prioriteiten voor veranderingen stellen;
Structuur en controle tijdens en na veranderingen;
Bevordert samenwerking tussen alle organisatieonderdelen;
Producten/diensten sluiten beter aan op de wensen van de klant;
Processen worden efficiënter;
Efficiënt en effectief IT landschap;
Initiatieven snel en goedkoop realiseren.

De inrichting van Enterprise Architectuur

ValueBlue helpt om Enterprise Architectuur decentraal te beleggen. Een goede inrichting van BlueDolphin zorgt ervoor dat alle medewerkers van de organisatie worden betrokken in de realisatie van inzicht in de huidige situatie/architectuur. Alle betrokkenen werken in één centraal platform in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zo worden alle bedrijfsonderdelen met elkaar verbonden en wordt informatie, in plaats van door middel van interviews, altijd uit eerste hand vastgelegd. De ‘automatische samenhang’ stelt ieder afzonderlijk kennisgebied in staat om de eigen kwaliteit verder te vergroten. Dit resulteert in een vliegwiel dat kenniswerkers elkaar sneller laat vinden. Samen boek je resultaat.

"Architectuur is de kunst en wetenschap van het ontwerpen.
Een goed ontwerp, bekend en gedragen door alle belanghebbende zijn de sleutel tot samenwerking en regie."

Michael van Rooijen - Ontwikkelaar MMS Conclusion

“Architectuur geeft ons inzicht in de bestaande situatie, maakt het effect van nieuwe initiatieven op de bestaande situatie helder en garandeert ons een juiste, probleemloze implementatie van die initiatieven.”

Jan ten Kate - Informatie- en Applicatie Architect Gemeente Haarlemmermeer

"Zonder de toepassing van architectuur had NIBC geen inzicht in de eigen organisatiestructuur en het applicatielandschap waardoor structurele verbeteringen en nieuwe kansen verborgen zouden blijven. Werken onder pragmatische architectuur maakt dat we de organisatie echt verder brengen. We blijven grip houden op onze omgeving en de veranderingen die we daarin willen doorvoeren."

Jordy Dekker - Operationeel Directeur ValueBlue & Enterprise Architect NIBC

De kracht van ValueBlue

Daar waar anderen ‘architectuur voor architecten’ als uitgangspunt nemen, focust ValueBlue zich op de organisatie. Wij zien Enterprise Architectuur als de samenwerking van meerdere disciplines, waarbij verantwoordelijkheden enerzijds decentraal worden belegd bij de juiste mensen en anderzijds centraal worden begeleid. ValueBlue heeft een ‘can-do’ en ‘think yes’ mentaliteit. We gaan pragmatisch en oplossingsgericht te werk. Zo zijn we praktisch en strategisch betrokken van de visie tot en met de realisatie van de ideale inrichting van Enterprise Architectuur. Ons team is vastberaden om de doelen van uw organisatie na te streven. We stellen samenwerken centraal en dragen kennis over naar de interne organisatie zodat borging ook in de toekomst wordt verwezenlijkt.

Geïnteresseerd in Enterprise Architectuur met BlueDolphin?

Impressie BlueDolphin

Hoe worden architectuur en bedrijfsvoering gevisualiseerd? Een kleine greep uit de mogelijkheden van BlueDolphin vind je in deze handout.

Demo

Benieuwd naar de manier waarop ValueBlue helpt om Enterprise Architectuur decentraal te beleggen en BlueDolphin in te richten binnen de organisatie? Met plezier komen we langs voor een demo.

Referentiebezoek

Nieuwsgierig naar de manier waarop organisaties profiteren van de toepassing Enterprise Architectuur met BlueDolphin? We brengen je graag in contact met een van onze klanten.