Applicatie Management, rationalisatie en consolidatie

Als de architectuur en de processen in kaart zijn gebracht kunnen we deze vertalen naar gebruikte applicaties. Welke applicaties leveren welke functionaliteit ter ondersteuning van welke processen en door de organisatie geleverde producten en diensten. Hoe efficiënt gebeurt dit en tegen welke kosten worden de diensten geleverd?

Door ontwikkelingen in de organisatie en mogelijk overnames, fusies, en dergelijke, blijkt doorgaans dat het aantal applicaties veel groter is dan gedacht en ook veel groter dan nodig. De meeste organisaties hebben geen goed beeld van het aantal applicaties, laat staan van welke functies die applicaties precies leveren en welke processen hiermee worden ondersteund.

Door dit in kaart te brengen kan precies worden bepaald waar applicaties de bedrijfsprocessen niet goed ondersteunen en waar sprake is van overlappende en dubbele functionaliteit. Met dit inzicht (applicatie portfolio management) kan worden gestuurd in het applicatielandschap, wat vaak leidt tot flinke reducties in het aantal applicaties.

In het algemeen geldt dat het applicatielandschap beter, goedkoper en effectiever wordt als het kleiner kan worden gemaakt. Een ander voordeel is dat nieuwe functionaliteit en innovatie veel eenvoudiger kan worden ingepast in een vereenvoudigd applicatielandschap.

Neem contact op

ValueBlue levert ook de volgende diensten onder de noemer van enterprise architectuur: