Release BlueDolphin mei 2018

Posted on

BlueDolphin en AVG

Release BlueDolphin mei 2018

8 mei 2018, Development Team ValueBlue

 1. De AMEFF export
 2. De AMEFF Import
 3. Definieer een startpagina per rol
 4. Legenda mee in print
 5. Filtering en zoeken in Legenda
 6. Zoeken naar werksets in werkset menu

* Showstopper Bug-Fixes

1. De AMEFF export

Met behulp van de AMEFF export kun je werksets (ook wel views genoemd) downloaden naar een bestand. In dit bestand is de gehele visualisatie opgeslagen en zijn alle onderliggende relaties die de objecten op het canvas met elkaar hebben meegenomen. Ook wanneer de relaties niet zichtbaar worden getoond, worden deze meegenomen in de export.

 1. Wat wordt geexporteerd:
  1. De objecten op de werkset
  2. De onderlinge relaties (ook als ze niet op de werkset staan).
  3. Tekstblokken
  4. De werkset
 2. Wat wordt niet meegenomen in de Export:
  1. View objecten om te kunnen navigeren.
  2. Grafische shapes

Hoe?

 • Ga naar de werkset die je wilt exporteren;
 • Selecteer “Download” in menu optie aan de rechterkant van het scherm onder de drie puntjes;
  zie afbeelding
 • Kies bij type bestand voor “AMEFF”;
 • Klik op OK.
  zie afbeelding

* Het bestand wordt gedownload naar de standaard download folder, net zoals bij PNG, SVG en PDF.
** De naam van het bestand krijgt dezelfde naam als de titel van de werkset en heeft als extensie “.xml”.

2. De AMEFF import

Met behulp van de AMEFF import kun je hele AMEFF bestanden naar BlueDolphin importeren. Dit kan gaan om bestanden vanuit andere Archimate 2.1 applicaties of een BlueDolphin AMEFF export bestand.

Wat wordt er geïmporteerd:

 • Objecten;
 • Relaties;
 • Werksets;
 • Tekstblokken;
 • Grafisch shapes

Let op: alleen die onderdelen die ook in het conventiemodel van de BlueDolphin site zijn opgenomen worden geïmporteerd.

Wat wordt niet ondersteund door de Import:

 • Archimate 3.0 wordt nog niet ondersteund. In de loop van dit jaar is dit wel het geval, wanneer BlueDolphin volledig Archimate 3.0 compliant wordt;
 • Junctions;
 • BPMN platen en objecten.

Stap 1

De import kan op dit moment alleen worden uitgevoerd door iemand met admin rechten.

 • Ga naar het scherm “Admin” en klik daar onder de menu optie “System” op “IMPORT”;
 • Klik vervolgens op de Knop “Upload Ameff file
  zie afbeelding
 • Selecteer vanuit de “Open” dialoog het gewenste AMEFF bestand
  zie afbeelding
 • Wacht even totdat de drie knoppen in het scherm rechts “aanklikbaar” zijn. Klik vervolgens op “Map and Import Objects”. Dit is de eerste knop van 3 die moeten worden aangeklikt;
  zie afbeelding
 • Indien de naam van een objectdefinitie uit een export niet overeenkomt met één van de objectdefinities in de omgeving dan moet deze worden gemapt. Het mappen kan door middel van het selecteren van de objectdefinitie vanuit de omgeving die past bij de objectdefinitie uit het export bestand.
  zie afbeelding 
 • Als de objectdefinities gemapt zijn, dan kan gekozen welke importvorm er van toepassing is. De varianten zijn:
  • BlueDolphin maps the imported objects automatically;
  • I want to decide to which BlueDolphin object the imported items are mapped;
   Zodra de import setting zijn geselecteerd kun je op “Start” drukken om de objecten in de site aan te maken.
   zie afbeelding

Stap 2

Nadat het importen is geslaagd kan op de tweede knop worden gedrukt (bij de eerste knop is inmiddels een vinkje komen te staan).
De tweede knop is de knop “Map and import relationships”.
zie afbeelding

Nadat de knop is ingedrukt verschijnt het selectvenster aan de rechterkant. Net als bij de objectdefinities kan het voorkomen dat de naam van een relatiedefinitie uit een export niet overeenkomt met één van de relatiedefinities in de omgeving. Als dat het geval is dan moeten ook deze gemapt worden.
Het mappen kan door middel van het selecteren van de relatiedefinitie vanuit de omgeving die past bij de relatiedefinitie uit het export bestand; zie afbeelding.
Vervolgens kan op de knop “Validate Mappings” worden geklikt om te controleren of de relaties inderdaad gemaakt kunnen worden.
Na afronding van deze validatie kun je op “Start” drukken om de relaties in de site aan te maken.

Stap 3

Na afronding van de tweede stap verschijnt ook bij die knop een vinkje. Nu kan stap 3 worden gestart. Klik op de knop “Import Views” om de werksets te importeren.
zie afbeelding

Het kan voorkomen dat het export bestand meer objectdefinities en relatiedefinities bevat dan in de site zijn opgenomen. Dan verschijnt dit scherm. Dit kan betekenen dat werksets die in het export bestand zitten niet volledig worden geïmporteerd. Wanneer je het export bestand in zijn volledigheid wilt importeren, dan zullen de objectdefinities en relatiedefinities moeten worden aangemaakt die passen bij de definities uit de export.

Let op: ga hier zeer voorzichtig mee om. Een conventiemodel in BlueDolphin is meestal goed doordacht en niet voor niks zo efficient mogelijk neergezet. Wees dus erg voorzicht met het vergroten van het bestaande conventiemodel. Deze verandering is namelijk zeer moeilijk terug te draaien.

Import gereed

Indien de import is geslaagd, zijn de objecten, relaties en werksets aangemaakt en kunnen ze worden gevonden in de site (onder objecten en views).

3. Definieer een startpagina per rol

Het grote voordeel van het definiëren van een startpagina per rol is dat een gebruiker direct op de plek terecht komt die voor hem/haar belangrijk in plaats van dat hij of zij eindeloos zoekt naar de relevante werkset. Als een inhoudsopgave view wordt geselecteerd, dan hoeft deze niet eerst te worden gepubliceerd. Omdat publicatie niet meer nodig is om een startpagina beschikbaar te maken, wordt het onderhouden van de navigatiestructuur een stuk eenvoudiger. De inhoudsopgave werkset kan namelijk zo vaak als gewenst worden bijgewerkt, zonder dat het de weg naar de andere werksets in de weg zit (de URL blijft immers gelijk).

Hoe?

Dit is een optie die je als admin kunt kiezen en per gebruikersrol kunt toekennen. Hiermee komt een gemiddelde BlueDolphin gebruiker direct op de plek waar hij/zij informatie kan vinden en geholpen kan worden bij de navigatie door de BlueDolphin overzichten (vaak zijn dit werksets).

 • Ga naar Admin;
 • Selecteer “Rollen” onder de menu optie “Identity and access”;
 • Selecteer de rol waar je een startpagina voor wilt definiëren en ga naar het veld “Default startpage” zoals hier wordt weergegeven Let er hierbij op dat de beginwaarde van de URL al is ingevuld en niet kan worden gewijzigd. Deze waarde heet normaliter: https://<sitenaam>.bluedolphin.valueblue.nl/

Let op: Wanneer een gebruiker in meerdere rollen is opgenomen, zal hij/zij de startpagina krijgen van de rol die het zwaarste weegt:

 1. Administrator;
 2. Standaard gebruikers;
 3. Read Only;
 4. Zelf aangemaakte rollen.

Tip: wanneer snel moet worden terug genavigeerd naar de startpagina, bijvoorbeeld als je terug wilt navigeren vanuit een BPMN werkset, dan kan met één klik worden gerealiseerd: Klik op de tekst “BLUEDOLPHIN” in de blauwe titelbalk en je springt direct terug naar je startpagina. Zie afbeelding

 • Vul in de tekstbox de rest van de gewenste URL in en druk rechtsboven op de “Save” knop.
 • De startpagina is vanaf nu actief voor de gebruikers die in deze rol zitten. Om de startpagina te effectueren, zullen de gebruikers, indien ingelogd, even moeten uitloggen en opnieuw moeten inloggen. Zie afbeelding
4. Legenda mee in print

Zie hier de weergave vanuit BlueDolphin. Deze weergave ziet er in PNG, SVG en PDF als volgt uit. De Legenda is tegenwoordig meegenomen. De plek van de legenda in de print hangt af van de positie van de legenda op het canvas in BlueDolphin. Deze positie bepaalt of de legenda links of rechts naar de visualisatie in de print wordt geplaatst.

5. Filteren en zoeken in de legenda

Met het kunnen filteren en zoeken in de legenda is het vanaf nu eenvoudiger om impact analyses te doen en om verschillende inzichten specifiek te kunnen duiden. Deze nieuwe functie maakt het nog makkelijker om de informatie over objecten te visualiseren in BlueDolphin: je legt als het ware een dynamische focus op werksets. Denk aan het 'blurren' van objectdefinities en het uitschakelen van kleuren in een conditionele opmaak. Objecten kunnen op basis van type,  eigenschappen of relaties gefilterd worden, zodat alleen deze objecten naar voren komen in de werkset, terwijl objecten die niet voldoen aan de filtereigenschap naar de achtergrond worden verplaatst. Dit geeft een nieuwe dimensie aan de kleurenviews doordat kleuren uit- en ingeschakeld kunnen worden.

Hoe?

 • Ga naar Werksets en open een werkset;
 • Selecteer de werkbalk optie “Legenda” om de legenda te activeren;
 • Zie hier de legenda aan de linkerkant. Bovenin is een zoekveld opgenomen dat zoekt naar alle tekst dat voldoet aan het criterium dat is ingetoetst.

Nadat de zoekopdracht is voltooid kunnen er een actie worden uitgevoerd, zoals het “blurren” of juist laten “oplichten” van een het geselecteerde item. Dit kan door op het “oog” achter het item te klikken. De zoekopdracht en acties hebben betrekking op alle legenda opties:

 • Objecten
 • Relaties
 • Conditionele opmaak

Blurren en oplichten

Bij ieder item in de legenda kan op het “oog” worden geklikt. Door op hoofditems “Objecten”, “Relaties” en de “Kleurenconditie-titel” te klikken worden in één keer alle items die daar onder hangen geblurd of opgelicht. Ook kan er op individuele items worden geklikt, om die te blurren of te tonen.
Zie afbeelding

Wanneer enkele items worden opgelicht is er de mogelijkheid om de geblurde items uit de legenda te verwijderen. Dit kan door de optie “Remove hidden entries” via het legendamenu rechtsbovenin te selecteren. Als de items weer moeten worden getoond kan op hetzelfde item worden geklikt, maar dan heet het item “Show hidden entries”.
Zie afbeelding
Wanneer alle filters en zoekopdrachten moeten worden vergeten, dan kun je op de legendamenu optie “Reset Legend klikken”.
Is een legenda-filter geactiveerd? Dan is dat zichtbaar in de werkbalk bij de legenda menu optie. Dit is ook te zien wanneer de legenda niet zichtbaar is op de werkset.
De rode indicator, zoals hier te zien, verdwijnt weer, zodra alle filters zijn uitgeschakeld

Goed om te weten: Door te spelen met blurren, oplichten en zoeken kan op zeer snelle en eenvoudige wijze verschillende invalshoeken worden gepresenteerd.
Zo ontstaan mogelijkheden als:

 • De “wandeltocht” van een roadmap, waarin de verschillende levensfases van een werkset kunnen worden getoond, zonder direct het eindresultaat te hoeven tonen;
 • Op een procesoverzicht zien waar een enkelvoudige applicatie koppelt;
 • Op een InfraPlaat enkel de gekoppelde besturingssystemen te tonen en de rest van de software te blurren;
 • Op een applicatieplaat te zien waar een specifieke afdeling op aansluit.
6. Zoeken naar werksets in werkset menu

In het “Open Werkset” menu item, zoek je naar specifieke werksets op naam én op inhoud. Hier vind je een voorbeeld. In het open dialoog wordt linksboven een zoekbox getoond. Door daar in naar een werkset te zoeken, vind je een werkset sneller dan wanneer je door een lijst met vele werksets moet scrollen.

De zoekactie doorzoekt alle werksets waar je toegang tot hebt:

 • Mijn Werksets
 • Gedeeld met mij
 • Gepubliceerd
Showstopper Bug-Fixes

Er is een groot aantal bug-fixes doorgevoerd. Fixes die volgens ons onder de noemer ‘Showstopper bugs’ vallen en veel waarde toevoegen voor uiteenlopende gebruikers van BlueDolphin:

 1. Relaties worden nu wel geüpdate wanneer de data in een bron verandert;
 2. Relatielabels worden nu ook geïmporteerd;
 3. Alles selecteren en daarna verwijderen werkt weer naar behoren;
 4. De objectviewer laat de 'in-gebruik waarschuwing' alleen zien wanneer dit echt nodig is;
 5. De functie ‘verslepen van het ankerpunt van relaties’ is verbeterd;
 6. Daar waar relaties soms onzichtbaar waren in een view, worden ze nu altijd weergegeven;
 7. Er zijn stabiliteitsverbeteringen aan de front-end gerelateerd aan javascript errors doorgevoerd;
 8. Er zijn stabiliteitsverbeteringen bij het verversen van complexe BPMN views doorgevoerd;
 9. PNG exports zijn weer compleet;
 10. Wanneer een actor in een 'pool' gesleept wordt in een BPMN view, terwijl deze ook al een swimming lane had, treedt geen inconsistentie meer op;
 11. Export van het activiteitenlogging rapport werkt weer goed;
 12. De objectenviewer blijft zichtbaar wanneer dezelfde werkset voor de tweede keer geopend wordt;
 13. Er kunnen oneindig vragenlijsten aangemaakt en gekozen worden, daar waar sprake was van een beperking van 25 vragenlijsten in de picklist om toe te voegen aan een object;
 14. In sommige gevallen resulteerde het naar beneden scrollen in het visueel dupliceren van het laatste item in de objectenlijst. Dit is opgelost;
 15. Dankzij verbeteringen in de positionering van objecten in de BPMN werksets worden objecten overal mooi uitgelijnd;
 16. Er verschijnen geen zwarte blokjes meer op plekken van een relatiebeschrijving in een SVG export;
 17. Dankzij stabiliteitsverbeteringen in Archimate werksets komen zwarte blokjes in de werksets niet meer voor;
 18. Het is nu ook mogelijk om relatiebeschrijvingen te verwijderen met ‘multiselect’;
 19. Op het moment dat gedupliceerde objecten in een gedeelde werkset worden verwijderd blijven alle versies van het betreffende object gewaarborgd in plaats van dat ze verdwijnen;
 20. Bij het toevoegen van meerdere objecten tegelijk op een view, worden deze, in plaats van over elkaar heen, beter over het canvas verdeeld;
 21. Verschillende taal- en vertaalfouten aangepast en opgelost;
 22. De browser blijft stabiel, ook bij Hyperlinks in een BPMN taakomschrijving;
 23. Het slepen van objecten uit de objecten browser is verbeterd en zo minder foutgevoelig;
 24. Bij het dupliceren van BPMN platen via 'save as', worden taakbeschrijvingen vanaf nu altijd juist opgeslagen, daar waar eerst sprake was van instabiliteit;
 25. Errors bij het aanmaken van relatiedefinities zijn opgelost;
 26. De layout en grootte van een aantal knoppen in de admin- en bronverwerkingsmodule klopt nu;
 27. Bij het vergroten of verkleinen van de browser is het diagram op de objecten-pagina nu altijd goed zichtbaar.

Security en stabiliteits verbeteringen

 1. HTTP Strict Transport Security is aangezet op alle webserver endpoints. Dit is een security-upgrade van BlueDolphin;
 2. Het certificaat voor BlueDolphin test omgevingen is vernieuwd.

We danken iedere gebruiker voor zijn of haar feedback de afgelopen periode. Julie oplettendheid, communicatie en creatieve denkvermogen levert een aanzienlijke bijdrage aan de ontwikkeling van BlueDolphin als geheel.

Team ValueBlue

 

Comments are closed.