Wat is Enterprise Architectuur?

Enterprise Architectuur (EA) vormt de bouwtekening die de structuur en het functioneren van een organisatie beschrijft. EA heeft als doel om te bepalen hoe een organisatie zijn huidige en toekomstige doelen het meest effectief bereikt. Enterprise Architectuur kent veelal vier invalshoeken: business, applicatie, informatie en technologie. Het vastleggen, bijhouden, gebruiken en verbeteren van informatie over deze vier invalshoeken noemen we het werken mét of onder Enterprise Architectuur.

Enterprise Architectuur beschrijft de meest belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden en in de vorm van principes, richtlijnen en modellen. De principes en richtlijnen worden gebruikt om veranderingen te toetsen en beschrijven. De modellen visualiseren de huidige en gewenste inrichting van organisatie, processen en informatievoorziening vanuit uiteenlopende perspectieven. Dit helpt uiteenlopende belanghebbenden om de coherentie tussen bedrijfsvoering en IT te begrijpen. Er ontstaat grip op processen binnen de hele organisatie en innovatieve mogelijkheden worden makkelijker herkend en benut. Er kunnen gefundeerde strategische en operationele beslissingen worden genomen.

Enterprise Architectuur zorgt voor:

  • Alignment omdat het strategie en operatie evenals business en IT ondersteunt. Zo zal iedere verandering voldoen aan de strategische doelstellingen;
  • Inzicht in de huidige en gewenste samenhang van de organisatie, haar processen en de manier waarop ze zichzelf van informatie voorziet;
  • Kwalitatieve oplossingen, waarbij het de ontwikkeling en het onderhoud van oplossingen eenvoudiger maakt. Ook zorgt EA voor een langere levensduur van een oplossing.

Onlangs publiceerde Hogeschool Utrecht een waardevolle video in welke het Enterprise Architectuur toelicht.

ValueBlue ondersteunt toonaangevende organisaties als NIBC en Gemeente Leiden door EA toe te passen en verbeteringen door te voeren in de kwaliteit van de IT dienstverlening.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van BlueDolphin?

demo-icon

Demo

Benieuwd naar de mogelijkheden van BlueDolphin Applicatie Portfolio Management binnen jouw organisatie? Met plezier komen we langs om de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten van BlueDolphin te demonstreren.

meeting-icon

Referentie bezoek

Nieuwsgierig naar de manier waarop organisaties profiteren van de toepassing Enterprise Architectuur met BlueDolphin? We brengen je graag in contact met een van onze klanten.