Rob Heskes

Business architect

Consultancy

A fool with a tool is still a fool! 

Ik ben Rob Heskes, 57 jaar. Mijn vrouw heet Maud en wij zijn 33 jaar samen. We hebben 2 kinderen, Cas van 23 en Yrsa van 18 jaar. Maud is teamcoördinator van een regieteam, Cas werkt in de jeugdhulpverlening en Yrsa doet een opleiding tot hippisch bedrijfsleider. We hebben twee paarden, Lusitano’s; een merrie met de naam Hope en haar dochter Ora, die nu net twee geworden is.

In mijn vrije tijd breng ik veel tijd met de paarden door. We wonen in Apeldoorn op de Veluwe, bijna aan de rand van het bos. We brengen veel tijd in de natuur door. Hier ben ik dan ook vaak te vinden met onze bordercollie Sam. Mijn partner en kinderen zijn de mensen waarvoor ik het allemaal doe in het leven.  

Trots? Uiteraard op mijn kinderen; mijn zoon die als ZZP’er in de zorg werkt en mijn dochter die fantastisch werk doet in het trainen van paarden. Het is haar droom om dit professioneel te doen. Voorts ben ik trots op ValueBlue. Het is mooi om te zien hoe wij het voor elkaar krijgen om onze klanten te overtuigen van het nut van het gebruik van BlueDolphin. 

 

Ik geloof echt in dit product  

Mijn motto: A fool with a tool is still a foolHet is mooi om een goede tool te hebben, maar ermee leren (samen!) werken, is hetgeen het werken ermee succesvol maakt. Ik gebruik bij klanten bij het maken van een architectuur visualisatie vaak het credo: ‘Welk verhaal wil je vertellen?’. Je maakt een andere plaat om de noodzaak van een automatisering uit te leggen aan een manager, dan de plaat voor een technisch applicatiebeheerder om dat uit te voeren, die bevat veel meer detail. 

Over 5 jaar zie ik ValueBlue als dé topspeler op het gebied van Enterprise Architectuur tools. Ik geloof echt in dit product. Niet alleen omdat ik dat als consultant gebruik, maar vooral omdat ik het in de praktijk zie werken.  

BlueDolphin is echt een prachtige tool; visualisaties maken over eenzelfde  onderwerp in verschillende fases. De eerste fase is de besluitvorming. Er wordt een issue geconstateerd, of een behoefte aan een innovatie. Hiervoor is een wijziging nodig en een investering. Hier starten we met een visualisatie van het probleem voor het management. Als het management overtuigd is van de door te voeren verbetering en financiering toezegt, begint de volgende fase; de wijziging uitwerken, vaak door een plaat te maken van de huidige situatie en van de gewenste situatie. Die plaat is input voor de besprekingen met de stakeholders. Indien die akkoord zijn worden de platen weer gebruikt in de fase van realisatie. Zo zie je dat BlueDolphin in iedere fase weer een andere rol speelt. Prachtig! 

 

Als je aan de computer kwam, ontplofte deze! 

Het leuke van dit werk vind ik het helpen van organisaties te leren werken onder architectuur. Bij sommige klanten leren we architecten werken met een nieuwe toolmaar bij veel organisaties gaat het om de samenwerking. Dat is nou net de kracht van BlueDolphin: informatiemanagers, functioneel beheerders, technisch beheerders maken samen dat oplossingen werken. Dit samenwerken ondersteunt BlueDolphin. Dan gaat mijn werk als architect over de theorie, Archimate, BPMN, maar ook over een cultuurverandering. Zo komen alle skills weer van pas. 

Over skills gesproken, dat is een beetje bijzonder verhaal. Ik heb eerst een MTS elektronica opleiding gedaan. Vervolgens heb ik een HBO opleiding in Maatschappelijk Werk gedaan. Halverwege de jaren 80 ben ik in de zorg terechtgekomen. Ik heb gewerkt bij Korrelatie, een instituut voor telefonische hulpverlening. Daar was in die tijd nog nauwelijks automatisering. Er was één pc voor de secretaresse. Daar mocht niemand aankomen, want als je dit verkeerd deedontplofte deze 😊. 

 

Ik kreeg de kans om door te groeien 

Hier zat al wel een harde schijf in van 10MB! Dat was wat. Daar ben ik met automatisering begonnen. Toen ik daar weg ging had ik alles geautomatiseerd en intussen allerlei IT en informatieopleidingen gedaan. Via een klein bedrijf waar ik als lijnmanager en projectmanager werkte, ben ik gestart bij Pink Elephantdat later Getronics werd en vervolgens KPN. Daar heb ik 14 jaar gewerkt in allerlei rollen: ITIL procesmanager, Operations manager, etc. De laatste jaren als architect in een team met architecten. Ik was ‘uitgeleend’ aan de afdeling Business Improvement waar we werkten aan innovatie voor ITbeheer, automatisering van bedrijfsprocessen en monitoring.  

Ik werk nu 5 jaar bij ValueBlue, het was in het begin een kleine organisatie. In de eerste jaren was ik nog veel bezig met opdrachten die te maken hadden met ITmanagement. Verbetertrajecten in ITbeheerorganisaties, onder andere voor een ziekenhuis. Toen BlueDolphin steeds meer klanten kreeg, ben ik meer ingezet op de implementatie van BlueDolphin. Ik heb dat bij een aantal zeer aansprekende klanten mogen doen in vaak wat meer langdurende trajecten en complexe klanten 

ValueBlue heeft mij steeds de kans gegeven om verder door te groeien in mijn rol als architect, door deze mooie opdrachten. Sinds een aantal jaren werk ik nu als Business Architect en ben veel bezig met de digitale transformatie van organisaties. Het mooie is dat ik zowel mijn technische skills als mijn sociale vaardigheden in mijn werk goed kan gebruiken, om organisaties te helpen verder te komen.