Tom de Ridder

CISO and Platform Architect

Development
Sales

Je moet geen angst hebben om ergens vol voor te gaan

Ik, Tom, woon samen met Kim in onze boerderij in het prachtige Drenthe (de mooiste provincie van Nederland)Dat is een eindje van Utrecht af, een gemiddelde heen en terugreis van 320 km. Ik mag mezelf dan ook officieus recordhouder autos oprijden noemen, met 90.000 km per jaar! Ik ben 45 jaar en geboren in Driebergen-Rijsenburg. Bij tijd en wijle is het best druk bij ons thuis, want ik heb 3 kinderen: Robyn (17), Timo (15) en Eva (12) en mijn vriendin Kim, de liefde van mijn leven, heeft er ook 3: Brian (21), Tom (16) en Vince (14).    

Ik heb enorme bewondering voor Bill Gates. In mijn ogen is hij een absoluut genie van onze moderne tijd. Ik word niet voor niets een “Microsoft fanboy” genoemd door mijn collega’s: de liefde voor Microsoft producten zit diep… Ik houd van veel gerechten: liefst niet te spicy, dat vind ik zonde van mijn smaakpapillen. Vleesgerechten hebben mijn voorkeur. En ik heb een ongezonde relatie met mayonaise 😉! 

“Fear leads to the dark sideIk weet heteen verbastering van wat Yoda zou zeggen, maar dit vind ik beter klinkenWat ik ermee wil zeggen is dat je geen angst moet hebben om ergens vol voor te gaan. 

 

“Volgens mij zijn we er wel uit. Wanneer kun je starten?” 

Ik heb de HEAO bedrijfsinformatica gevolgd in Utrecht. In 1997 kon ik via een studiegenoot een zomerbaantje krijgen bij VAI (het bedrijf dat Wilko in datzelfde jaar was gestart). Het beviel me zo goed dat ik wel in dienst wilde komen. In februari 1998 had ik mijn “sollicitatiegesprek” met Wilko. Het werd niet echt een gesprek Nadat ik mezelf had voorgesteld begon Wilko ruim drie kwartier te praten over de ideeën die hij had met VAI. Na die 45 minuten zei hij: “volgens mij zijn we er wel uit. Wanneer kun je starten?” Ik heb veel dingen meegemaakt met VAI (en later BRAIN FORCE), veel dingen gedaan, van technisch consultant tot package engineer tot manager development. Een geweldige tijd. 

Toen Wilko mij halverwege 2010 benaderde of ik zin had om met hem een bedrijf te starten, heb ik geen moment getwijfeld. Tot aan de start in januari 2011 waren we in de avonduren (naast onze toenmalige banenik nog bij BRAIN FORCE, Wilko bij Atos) wekelijks en soms dagelijks bezig met het vormgeven van onze ideeën over ValueBlue (die naam hadden we toen nog niet verzonnen). Onze eerste company meeting vond plaats bij een wegrestaurant langs de A28.  

Met uitzondering van de drie jaar die Wilko bij Atos heeft gewerkt, werken wij al bijna 20 jaar samen in verschillende vormen. Als ik er nu zo over nadenk, is dat best bijzonder. Uit die tijd komen meer ValueBlue collega’s: Henk en ook Dennis, met wie ik al sinds 2000 samenwerk.

 

Verbinden van product, oplossing en klantvraag is prachtig werk

ValueBlue is uitgegroeid tot een geweldig bedrijf met fantastische, gepassioneerde mensen! Dit had ik 9 jaar geleden niet kunnen bedenken. Ik vind het echt heel mooi dat we een softwarebedrijf zijn geworden vanuit onze eerdere propositie als consultancybedrijf.  

Mijn passie ligt bij software development en het evangeliseren van ons product (iets dat ik bij BRAINFORCE ook deed). Ik ben een nerd, ik houd van techniek. In de loop der jaren merkte ik dat de combinatie techniek en die techniek inzetten bij klanten mij goed ligt. Verbinden van product, oplossing en klantvraag is prachtig werk. 

 

Ik houd van bezig zijn

Ik ben enorm trots op wat we met BlueDolphin bereikt hebben sinds de start. Wist je dat de eerste versie van BlueDolphin al eind 2011 in bètavorm beschikbaar was? Een set Silverlight componenten bovenop SharePoint services. Niet echt schaalbaar In 2014 zijn we begonnen met de versie van BlueDolphin zoals we die nu kennen. BlueDolphin wordt alsmaar krachtiger en mooier. Dat is te danken aan de enorme effort die we als bedrijf steken in BlueDolphin. Het is zo gaaf om dat te zien en mee te maken! 

Ik ben altijd betrokken geweest bij het product en de ideeën over BlueDolphin, maar sinds eind 2018 ben ik onderdeel van het DevOps team. Ik houd me bezig met het platform onder BlueDolphin, dat op Microsoft Azure draait. Daarnaast heb ik de rol van CISO. Security en compliancy is voor BlueDolphin van groot belang. We worden als SaaS oplossing in de publieke cloud nauwlettend gecheckt op allerlei fronten, met name op security en continuityDaarom zijn deze twee rollen goed te combineren. Sinds kort doe ik ook pre-sales. Ik houd van bezig zijn 😉. 

 

Een gedreven club van vijftig mensen

Over 5 jaar zijn wij met BlueDolphin wereldleider op het vlak van Enterprise Architecture collaboration. We zijn dan toonaangevend in onze featureset en de manier waarop EA en de aangrenzende gebieden maximaal effectief worden ingezet bij grote en middelgrote organisaties in binnen en buitenland. We zijn dan denk ik ook een stukje groter, maar hopelijk met dezelfde lol, passie en inzet die er nu is. 

Ik ben trots op ons bedrijf en de mensen die het bedrijf maken wat het nu is. Van twee mensen in 2011 naar de gedreven club van vijftig die nu bij ValueBlue werken, ons geweldige product en de reis die we samen maken naar de toekomst. Ik vind het allemaal erg gaaf.